Nastolan yrittäjyysopetus

 

 Lahjoitus Suomen Yrittäjille tukee yrittäjyyskasvatusta myös Päijät-Hämeessä:

Yrittäjyys tutuksi opettajille

 

Koulutuskeskus Salpauksen ja Lahden ammattikorkeakoulun opettajat saavat vuoden 2016 aikana lisää tietoa yrittäjyydestä – yhdestä heidän opiskelijoidensa uravaihtoehdosta. Koulutukset suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä oppilaitosten kanssa.

Koulutuskeskus Salpauksen eri alojen opettajille järjestetään yhteinen yrittäjyysaamupäivä 13.2., jossa käsitellään tulevaisuuden työtä ja yrittäjyyttä. Lisäksi kuullaan Salpauksesta valmistuneen nuoren yrittäjän omakohtaisia kokemuksia. Yrittäjyyden vauhdittamista tiimioppimisen keinoin tuetaan myös pienemmälle ryhmälle suunnatulla valmennuksella.

- Yrittäjyys on luonnollinen osa opettajan työtä. Se on merkittävä osa opettajan persoonaa, joka on hänen tärkein työvälineensä. Tämän päivän opettaja toimii kuin innovatiivinen yritysjohtaja tai tsemppaava valmentaja, joka saa opiskelijat innostumaan. Parhaimmillaan opiskelijatiimit svengaavat yhteen kuin jazzbändi ja se jos mikä johtaa parhaisiin oppimistuloksiin, kertoo Koulutuskeskus Salpauksen opettaja, Mila Hakalin.

Lahden ammattikorkeakoulussa opettajien yrittäjyysopetusvalmiuksia ja kehittämistarpeita selvitetään alkuvaiheessa Lappeenrannan teknillisen yliopiston kehittämän yrittäjyyskasvatusmittariston avulla. Sen tulosten pohjalta suunnitellaan LAMK:n opettajien tarpeita vastaava koulutuskokonaisuus, jonka avulla yrittäjyysopetuksen valmiudet kehittyvät koko opettajakunnassa. Koulutus käynnistyy 18.2.

– Lahden ammattikorkeakoulussa kaikkien alojen opiskelijat opiskelevat yrittäjyyttä. Yrittäjyyteen liittyvät oppimisympäristöt kehittyvät nopeasti, mikä edellyttää opettajilta uudenlaisia valmiuksia ohjata opiskelijoita, LAMKin yrittäjyystoiminnoista vastaava lehtori Sari Suominen kertoo.

Yhteistyö alueellisten yrityspalveluorganisaatioiden kanssa on olennainen osa Lahden ammattikorkeakoulun toimintaa.

– Olemme todella innoissamme tästä mahdollisuudesta järjestää opettajille yrittäjyysvalmennusta yhdessä Suomen Yrittäjien ja Päijät-Hämeen Yrittäjien kanssa, Sari Suominen sanoo.

Suomi tarvitsee yrittäjiä ja opiskelijat tietoa yrittäjyydestä

Hanke toteutetaan lääkintöneuvos Sakari Alhopuron tekemän miljoonan euron lahjoituksen avulla. Alhopuro teki lahjoituksen, koska hän koki, että Suomi tarvitsee nyt kipeästi uusia yrityksiä ja työpaikkoja.

– Tulevaisuutemme kannalta on tärkeää, että nuorilla on valmiudet ja halu ryhtyä yrittäjäksi. Kouluopetus on niiden luomisessa avainasemassa, Alhopuro perusteli lahjoitusta keväällä. Valtakunnallinen hanke kestää kolme vuotta. Koulutukset tavoittavat yli 7000 lukioiden, ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opettajaa ja opettajaksi opiskelevaa sekä opettajien kouluttajaa eri puolilla Suomea.

Opettajien koulutukset aloitettiin keväällä Helsingistä. Niihin on osallistunut jo lähes 1000 opettajaa, opettajankouluttaja, rehtoria ja oppilaitosten johtoa. Alkaneet koulutukset jatkuvat, ja suunnitteilla on uusia valmennuksia eri puolelle Suomea.

Lisätietoja: Päivi Ojala, Suomen Yrittäjät, p. 040 582 2368, paivi.ojala@yrittajat.fi Outi Hongisto, Päijät-Hämeen Yrittäjät, p. 050 597 8802, outi.hongisto@phyrittajat.fi Sari Suominen, Lahden ammattikorkeakoulu, p. 044 708 0590, sari.suominen@lamk.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, yli 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät noin 650 000 henkilöä. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 400 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 62 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.