Uusikylä

Osallistu Uudenkylän kehitykseen, lähetä aineistoa: nastori@enknastola.fi  KIITOS!

Uuteenkylään osayleiskaava

Osayleiskaava-alue käsittää Nastolan Uudenkylän alueen kokonaisuudessaan, Sylvöjärven ja Immilänjoen ranta-alueen, Arrajoen ranta-alueita ja Immilän kyläaluetta Immilän ja Arrajärven kylissä. Lisäksi kaava-alueeseen kuuluu teollisuusaluetta Nastolan kirkonkylän puolella. Kaava-alue rajoittuu etelästä Orimattilan kaupungin rajaan ja idästä Iitin kunnan rajaan. Kaava-alueen koko on noin 58 km².

Klikkaa alla olevaa kuvaa, niin saat lisää tietoa kaavaluonnoksesta.

Linkki Uudenkylän kyläyhdistyksen sivuille

Nastolan kunta on sulkemassa Kanervan koulua.

Tämä suunnitelma on otettu Uudessakylässä hämmentyneinä vastaan. Se tuntuu olevan taas yksi "koulusekoilun" suunnitelmista. Välillä ollaan sulkemassa Uudenkylän ala-astetta, välillä Männistön koulua. Koko kunnassa vastaavia asioita on muuallakin. On äärimmäisen vaikea nähdä kokonaisuutta ja vielä vaikeampaa on tietää, mitä etuja ja/tai haittoja mahdolliset uudet järjestelyt tuovat tullessaan. Tähän pitäisi kuntalaisilla olla oikeus. Voisi olettaa, että kunnalla olisi velvollisuus informoida kuntalaisia tällaisista asioista riittävän kattavasti fakta-aineistoon perustuen. Silloin yksittäiset mielipiteet ja politikointi eivät sotkisi asioita.

Alla Kari Kiven kirjoitus Kanervan koulusta. Siitä voi lukea, että kaiken ei tarvitse olla suurta tai keskitettyä. Pienestäkin voi saada hyvät elämän eväät.

Vuonna 1947 syntyivät suurten ikäluokkien suurin ryhmä. Kuuluin tuohon joukkoon. En syntynyt hienosti, kuten lähes kaikki ikätoverini, Lahden synnytyssairaalassa, vaan Uudessakylässä sijainneen Uudenkartanon leivintuvan peräkammarissa. Kun me Uudenkylän suuret ikäluokat tulimme kouluikään, täytimme tietysti paikallisen kansakoulun. Ensimmäisen ja toisen luokan kävimme vuoroviikoin aamu- ja iltavuorossa.   3. luokalta eteenpäin samassa luokkahuoneessa oli 3. ja 4. luokka. Koska ahtaus oli vallitseva tilanne, olivat nastolalaiset kuntapäättäjät päättäneet rakennuttaa Nastolan Uudenkylän Kanervaan aivan uutukaisen koulun.

Alla kuvassa Kari Kivi ja koulukaverit sekä opettaja Olavi Vainio vuonna 1961.

Upea, monipuolinen talo juhliin ja tapahtumiin

Osoite: Sähkötie 2, 16100 Uusikylä

Tiedustelut, talon näytöt ja varaukset Seija Pernu puh. 0408380771

Sähköposti: uudenkylänseurantalo(at)nastolalainen.com

Klikkaa kuvaa, saat tiedot talosta.

UUDENKYLÄN SEURANTALO

Viime vuosisadan alkupuolella Uuteenkylään syntyi nuorisoseura. Kylän aktivistien ja nuorisoseuran toimesta ryhdyttiin rakentamaan seurojentaloa. Uudenkylän projekti käynnistyi vuonna 1908.

Vuonna 1950 perustettiin Voimistelu- ja Urheiluseura Uusikylän Salpa. ja Salpa tuli osakkaaksi Seurantaloon.

Vuonna 1956 taloa laajennettiin talkoilla T-muotoiseksi. 1970-1980 luvun taitteessa talo alkoi olla pikaisen remontin tarpeessa: lähes kaikki ikkunat olivat rikki ja katto romahduspisteessä. Monimutkaisen ja pitkän paperisodan jälkeen, joka kesti lähes kaksi vuotta, talo siirtyi kokonaisuudessaan Salpan omistukseen. Sen jälkeen, vuonna 1980, alkoi monivuotinen suur-talkootoiminta talon pelastamiseksi. Tämän vuosituhannen alussa oli taas peruskorjauksen aika. Vuosina 2002-2005 rakennettiin uusi toimiva keittiö ja ulkoterassi. Sali vuorattiin sisältä ja talon ulkovuori sekä peltikatto maalattiin.

Ja taas tällä hetkellä talo kaipaa kunnostusta. Ehkä suurin tarve kohdistuu talon lämmityksen uusintaan. Toteutuakseen se kaipaa vahvaa yhteistyötä Salvan ja kyläyhdistyksen kesken, jolloin olisi mahdollista löytää oikeat tahot hankkeen rahoittamiseksi.