Luomaniemi - Nastolan helmi

Kysymys 1. - Puretaanko vanha vai saneerataanko se?

Kysymys 2. - Puretaanko vanha ja rakennetaan uusi?

 

Siinä on kaksi kysymystä, joihin Nastolan seurakunta on vastannut upealla tavalla päätöksiä tehdessään. Päätökset ovat olleet täysin oikeaan osuneita ja ne ovat samalla myös kunnianosoitus Siiri Pekkalalle. Näin Siiri Pekkalan hyvä tahto pääsee toteutumaan tuleville sukupolville.

Tausta

Siiri Maria Pekkala (k.17.4.1956) lahjoitti testamentillaan Luomaniemen tilan 11 ha Nastolan seurakunnalle. Seurakunta päätti ottaa lahjoituksen vastaan keväällä 1956. Sen jälkeen Luomaniemi on palvellut seurakuntaa leirikeskuksena.

Kysymys 1: Luomaniemen Wanha

Alkuperäinen testamentattu rakennus ehti olla vuosia Nastolan nuorison käytössä leirikeskuksena. Monilla onyhä edelleen sieltä mukavia muistoja. Uuden rakennuksen myötä vanhan käyttö väheni ja se ehti olla vailla sen kummempaa huoltoa ja ylläpitoa liki parikymmentä vuotta. Enimmäkseen tyhjillään ollut rakennus ehti rapistua niin päältä kuin sisältäkin. Seurakunta ehti 1990-luvulla jo päättää, että vanha päärakennus puretaan pois tarpeettomana maisemaa pilaamasta, mutta kaikki eivät olleet samaa mieltä. Näin jälkikäteen voi sanoa, että seurakunnassa alkoi suoranainen taistelu rakennuksen purkajien ja suojelijoiden välillä.

Lopulta seurakunta vastasi ensimmäiseen kysymykseen ja päätti, että taloa ei pureta vaan se säilytetään. Saneerauksen hoiti talkooväki Luomaniemen Wanha ry:n siipien alla. Työt Luomaniemessä alkoivat vuonna 2001 ja se valmistui 2006.

Tällaisissa asioissa yleensä joku häviää ja toinen voittaa, mutta nyt voittajia olivat kaikki.

Kysymys 2: Luomaniemen leirikeskus

Luomaniemeen, Pikku-Kukkasen rantaan rakennettiin 1960- ja 70-luvuilla uusi päärakennus. jossa oli tilaa majoittumiseen ja monenlaisiin aktiviteetteihin. Se palvelikin vuosia seurakuntaa erilaisten leirien ja tapahtumien pitopaikkana. Vähitellen rakennus kuitenkin rapistui niin päältä kuin sisältäkin. Käyttöä vaikeutti myös ilmiselvät kosteusongelmat. Ulkonäkö ei ollut häävi ja tilat eivät vastanneet enää nykypäivän tarpeita. Monelle tuli mieleen, että vanha, ruma ja mätä, joutaa purettavaksi.

Seurakunnassa asiaa tuumittiin pitkään, puolesta ja vastaan. Korjataanko vai rakennetaanko uusi? Kestääkö talous? Lopulta seurakunta vastasi tuohon toiseen kysymykseen ja päätti, että rakennus puretaan ja tilalle rakennetaan uusi Luomaniemen toimintakeskus. Rakennuksen suunnitteli Arkkitehtitoimisto Arkviiri Lahdesta ja sieltä pääsuunnittelija arkkitehti Riitta Vesala.  

Jälleen kerran, tällaisissa asioissa yleensä joku häviää ja toinen voittaa, mutta tälläkin kertaa voittajia olemme kaikki.

Luomaniemen toimintakeskus

Suunnittelu käynnistettiin 2012 loppuvuodesta. Toukokuussa 2013 purettiin vanha majoitusrakennus. Rakentamien aloitettiin 2013 kesäkuussa ja kaikki oli valmista kesäkuussa 2014.

Ensimmäiset leiriläiset aloittivat rippikoululeirin juhannuksen jälkeen 2014 ja nyt on jo pidetty 3 rippikoululeiriä, eläkeläistenleiri, kehitysvammaisten leiri, hoitokotien ja palvelutalojen leiripäiviä, joihin on osallistunut ennätysmäärä väkeä. Saunailtoihin läpi kesän kerralla 60–100 henkeä.

 

 

 

 

Toimintaan suunniteltu

Toimintakeskuksen ulkonäkö ja tilat ovat loistavat. Ne vastaavat laadullisesti vaativimpiinkin tarpeisiin. Sijainti ja rakennusten asemointi on hyvä sillä ne ohjaavat toimintaa siten, että aktiviteetit eivät häiritse toisiaan. Lisäksi se tuo Luomaniemen Wanhan upealla tavalla esille kukkulan laella. Rakennuksen materiaalit ja värit ovat valittu huolella ja sisätilojen suunnittelu antaa loistavat mahdollisuudet talon monipuoliseen käyttöön. Talossa on nykyaikainen talotekniikka niin kiinteistön hoidossa, keittiöissä kuin myös valaistuksessa, turvallisuudessa ja tietotekniikassa. Nyt meidän kaikkien kelpaa olla voittajia ja ottaa Luomaniemi kokonaisuudessaan käyttöömme.

                                     Alla muutamia kuvia upeasta Luomaniemen toimintakeskuksesta.