Julia Koskelan puhe

Hyvää päivää arvoisa juhlaväki. Minä olen Julia Koskela ja olen saanut suuren kunnian tulla puhumaan teille tänä hienona juhlapäivänä.

Olen opiskelija Nastopolin lukiossa, asun Nastolassa ja olen oikeastaan melkein koko ikäni asunut täällä - olen siis aivan tavallinen 18-vuotias nuori. Muutimme perheeni kanssa Nastolaan ollessani 5-vuotias ja Nastolasta muodostui välittömästi tärkeä alusta kasvulleni ja oppimiselleni. Aloitin ala-asteeni Kanervan koulussa ja ylä-asteen kävin Männistössä.

Näistä molemmista kouluista minulle on jäänyt kasa ihania ja kullanarvoisia muistoja ja on tietenkin haikeaa, että molemmat koulut on jouduttu lopettamaan. Siitä huolimatta matkamuistoiksi minulle ovat jääneet kaikki pitkäaikaiset ystävät sekä vankka peruskoulusta saatu tietämys, jonka avulla pääsin lukioon. Toisin sanoen Nastola ja sen pätevät sekä kannustavat opettajat ovat auttaneet minua tähän päivään asti ja tulevat auttamaan myös tulevaisuudessa.

Kaikista tärkein ja opettavaisin koulu on varmasti ollut Nastopolin lukio. Opiskelen siellä nyt viimeistä vuotta ja nämä kuluneet kolme vuotta ovat kasvattaneet minua valtavasti ja olen oppinut paljon itsestäni ja muista. Olen saanut tutustua mahtaviin uusiin persooniin ja vanhoista oppinut jotakin uutta. Olen todella onnellinen siitä, että nastolalaisena minulla on mahdollisuus opiskella lähellä kotiani ja toivon, että tämä mahdollisuus säilyy tuleville opiskelijoille. Nastopoli on varmasti yksi isoimmista vetonauloista Nastolassa enkä yhtään ihmettele – koulussamme on erittäin tasokasta opetusta, viihtyisä                                                                                                           ympäristö sekä pienen opiskelijamäärän ansioista mahtava                                                                                                    yhteishenki.

Olen aina ollut suhteellisen varma tulevaisuuden suunnitelmistani ja Nastopoli on ollut isossa osassa toteuttamassa niitä. Pienen koulumme ansioista opiskelijat pääsevät toteuttamaan itseään todella vapaasti ja tämä on tullut esiin kuluneiden kolmen vuoden aikana useasti. Olen esimerkiksi saanut olla mukana tekemässä omaa musikaalia sekä suunnittelemassa uutta upeaa Teollisuusryhmän lahjoittamaa loungeamme. Nämä pienetkin seikat tuntuvat itse opiskelijasta ja nuoresta elintärkeiltä - ja niin ne myös ovatkin. 

Olen myös näiden kolmen vuoden aikana oppinut aivan suunnattomasti uutta ja minua on usein rohkaistu tarttumaan tilaisuuteen ja heittäytymään hetkeen. Olen esimerkiksi saanut kunnian puhua itsenäisyydestä sankarihaudoilla, ollut osana Teollisuusryhmän 50-vuotisgaalaa ja tänään saan puhua Nastolasta ja sen merkityksestä minulle ja toisille nuorille. Tämän kaiken minulle ovat mahdollistaneet Nastopolin lukio ja erityisesti Nastola.

Nastopoli ei todellakaan ole ainut etuoikeutemme Nastolassa. Nastola on koti 15 000:lle ihmiselle, joista jokaisella on unelmia ja tavoitteita. On tärkeää, että Nastolaa ei unohdeta vaan panostamme sen asukkaisiin ja erilaisiin palveluihin. Nastolassa on tällä hetkellä paljon tarjottavaa asukkailleen ja se on erityisen tärkeää myös meille nuorille. Nastolassa on todella hyvät liikunta- ja harrastusmahdollisuudet, joista itsekin olen saanut nauttia jo ihan pienestä pitäen. Meillä on esimerkiksi upeita järviä ja rantoja, jotka ovat olleet isossa osassa jokaista kesääni. Nämä edut eivät ole itsestäänselvyyksiä eivätkä todellakaan vain paikkoja tai asioita – ne ovat iso osa muistojamme, menneisyyttä ja tulevaa.

Vaikka Nastola tarjoaakin paljon erilaisia mahdollisuuksia asukkailleen, täytyy myös muistaa panostaa niihin ja mainostaa Nastolaa. Useat esimerkiksi Lahdessa asuvat ihmiset tuskin edes tietävät, mitä kaikkea Nastolassa on, ja siksi tulevaisuuden kannalta Nastolan palveluihin ja muihin mahdollisuuksiin on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota. Esimerkiksi opiskelupaikka, ostomahdollisuudet, viihtyisät asuinalueet, monimuotoinen luonto, urheilukeskus ja Pajulahti ovat asioita, jotka houkuttelevat sekä nuoria, että vanhempiakin.

 

Nastola-seura on tehnyt erityisen tärkeää työtä näiden kuluneiden 60 vuoden aikana. Minulle esimerkiksi juuri luonto ja sen ylläpitäminen ja suojeleminen ovat aina olleet todella tärkeitä asioita, ja siksi minusta on hienoa, että Nastolassa panostetaan juuri esimerkiksi luonnonsuojeluun ja elinympäristön parantamiseen. Nastolassa on todella paljon kaunista metsää, vesialueita sekä retkeilymahdollisuuksia, jotka tekevät tästä paikasta todella arvokkaan asukkaille - sekä myös eläimille. Tällaisina aikoina, jolloin puhutaan paljon esimerkiksi ilmaston lämpenemisestä, on todella tärkeää suojella sitä, mitä meillä on ja mielestäni siksi Nastola-seura tekee hienoa ja arvokasta työtä.

 

Hyvin usein kuulee puhuttavan siitä, että nuoret ovat tulevaisuus. Tottahan se on, mutta eivät nuoret ole ainoastaan tulevaisuutemme, olemme myös nykyisyys. Kaikki mitä teemme ja päätämme nyt, vaikuttavat tulevaisuuteemme ja muihin ihmisiin. Yhä enemmän nuoria henkilöitä valitaan johtamaan mitä suuremmissa tehtävissä ja siksi nuorten ääni on saatava kuulumaan. Nastola on ollut minulle ikään kuin avain tulevaisuuteen ja siksi haluan, että tulevilla sukupolvilla on samat mahdollisuudet. Tietenkin minun on muutettava enemmin tai myöhemmin opintojeni perässä pois Nastolasta, mutta tämä paikka tulee aina olemaan kotini ja tiedän, että voin palata tänne koska tahansa. Kun muutan pois, aion ylpeänä kertoa uusille tuttavuuksille kotipaikastani – se on vähintä, mitä voin tehdä.

Haluan vielä lopuksi puhua kaikkien nastolalaisten nuorten puolesta. Nastola on kotimme, elinympäristömme ja kasvualustamme. Vaikka vuonna 2016 yhdistyimmekin Lahteen, tunnemme aina olevamme nastolalaisia, ja omassa kaveriporukassa usein korjaammekin olevamme nastolalaisia, jos joku erehtyykin kutsumaan lahtelaiseksi. Nuorille viihtyvyys on todella tärkeää ja uskon, että se on myös kaikille muillekin yksi tärkeimmistä asioista asuinpaikassaan. Nastola-seura haluaa taata nastolalaisille viihtyisän elinympäristön, ja ainakin itse henkilökohtaisesti arvostan tätä todella paljon. Nuorille on hyvinkin tärkeää se, että meidän mielipiteitä kysellään ja huomioidaan, ja siksi oli todella iso kunnia tulla jakamaan omia ajatuksia Nastolasta ja nastolalaisuudesta nuorena. Onnea vielä Nastola-seura 60 vuotta! Kiitos.